Prenumeruok ir gauk -5 % pirmam apsipirkimui
Mamos pieno laikymas ir šaldymas
-
Geriausias kūdikių maistas yra motinos pienas. Visgi, mamos pieną šaldyti gali reikėti dėl įvairių priežasčių: pieno perteklius, tenka reguliariai palikti kūdikį, neišnešiotukų mamoms (kol susireguliuoja kūdikio poreikis ir pieno gamyba). Kartais nutinka netikėtų dalykų, kuomet šaldytas pienas gali labai praversti - ligos, netikėti išsiskyrimai. O jeigu ir neprireiks, tuomet mamos pieną galėsite panaudoti nuo 6 mėn., pradėjus primaitinti košėmis. Mamos pieną galima sunaudoti reguliuojant košės tirštumą.
Mamos pieno laikymo patarimai:
-
Būtinai švariai nusiplaukite rankas prieš surinkdama pieną.
-
Galima naudoti specialius maišelius pieno šaldymui arba kitus plastikinius indelius, kurie turi būti sausi ir švarūs, išplauti karštu vandeniu su muilu arba indaplovėje.
-
Šaldykite nedidelėmis porcijomis, kad kuo mažiau pieno reikėtų išmesti. Rekomenduojame šaldyti 60-120 ml porcijas. Taip pat galite užšaldyti keletą nedidelių porcijų, 30-60 ml. Kai kūdikis suvalgo 60 ml ir nori dar, galite jam dar pasiūlyti kitą nedidelę porciją ir nereikės išpilti neišgerto pieno.
-
Kiekvienos dienos pieną šaldykite atskiruose induose.
-
Kiekvieną indą pažymėkite – užrašykite datą nenuplaunamu markeriu. Taip žinosite, kurį pieną reikia sunaudoti pirmiausia, arba išmesti per ilgai laikytą.
Mamos pieno laikymo sąlygos:
-
Kambario temperatūroje (iki 25°C) galima laikyti iki 4 val.
-
Šaltkrepšyje su ledu pieną galima laikyti iki 24 val.
-
Šaldytuvo viduje (ne durelėse), iki 4°C temperatūroje galima laikyti iki 4 parų.
-
Šaldiklyje šaldytuvo viduje (-15° C) galima laikyti iki 2 savaičių.
-
Atskirame šaldiklyje, kuris retai darinėjamas (-16°C - 18°C) iki 6 mėn geriausias, tačiau tinkamas naudoti iki 12 mėnesių.
Mamos pieno atšaldymas
-
Seniausias pienas turi būti naudojamas pirmiausiai.
-
Užšaldytą pieną galima atšildyti kūdikių buteliukų šildytuve, šaldytuve, po tekančiu vandeniu arba šilto vandens dubenyje.
-
Pieno šildymui nenaudokite mikrobangų krosnelės ir nešildykite ant viryklės, nes nevienodai pasiskirsto karštis.
-
Atšildytą pieną kambario temperatūroje (kai jame nebėra ledo kristalų) galima laikyti 1-2 val., šaldytuve 24 val.
-
Pienui atitirpus, švelniai papurtykite indelį, kad riebalai pasiskirstytų tolygiai.
-
Pienas, po maitinimo likęs maitinimo inde, gali būti laikomas iki 2 val. ir per jas sumaitinamas. Jeigu nesumaitinamas, turi būti išpiltas.
-
Pakartotinai užšaldyti pieno negalima.
* Parengta pagal Academy of Breastfeeding Medicine protokolą.
-